zamknij newsletter
WYDARZENIA, RAPORTY I NOWOŚCI Z RYNKU ENERGII
Wysyłamy newsletter raz w tygodniu ze świeżymi informacjami, wydarzeniami z rynku oraz ciekawymi artykułami i raportami.

Strona główna > Archiwa wpisów > Eurelectric wzywa do zwiększenia kompensacji i tym samym wsparcia stanowiska polskiego sektora elektroenergetycznego

Data
Tagi

Ze względu na kluczową fazę negocjacji rewizji EU ETS europejskie stowarzyszenie przedsiębiorstw energetycznych – Eurelectric – przedstawiło swoje rekomendacje w tym zakresie zawierające m.in. postulat zwiększenia poziomu derogacji maksymalnie do 80 proc. oraz Funduszu Modernizacyjnego maksymalnie do 4 proc.

Opublikowane przez Eurelectric rekomendacje dla Parlamentu Europejskiego, Rady UE i Komisji Europejskiej, dotyczące negocjacji rewizji dyrektywy EU ETS pomiędzy instytucjami unijnymi odzwierciedlają postulaty Polskiego Komitetu Energii Elektrycznej w zakresie potrzeby zwiększenia puli derogacji oraz funduszu modernizacyjnego i Eurelectric przywołuje przy tym wykonane przez ICIS analizy jednoznacznie wskazujące na brak wpływu zwiększonej kompensacji na ceny uprawnień do emisji CO2, które i tak znacząco wzrosną w związku z planowaną reformą ETS.

Dodatkowo Eurelectric wypowiada się przeciwko odgórnemu narzucaniu mechanizmów sprzecznych z neutralnością technologiczną takich jak standard emisyjności w derogacji oraz funduszu modernizacyjnym i jednocześnie wspiera zarządzanie nim przez państwa-beneficjentów.

Eurelectric podkreśla, że proponowane rozwiązania powinny zostać uzgodnione szybko tak, aby zagwarantować zarówno wypełnienie celów klimatycznych Unii Europejskiej, jak i sprawiedliwe i zrównoważone dla wszystkich państw członkowskich reformy.

Zapisujesz się na newsletter serwisu Leonardo-Energy.pl

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Europejski Instytut Miedzi z siedzą we Wrocławiu 50-125, ul. Św. Mikołaja 8-11, 408, w celu korzystania z usługi „Newsletter”. Zapoznałem/zapoznałam się z pouczeniem dotyczącym prawa dostępu do treści moich danych i możliwości ich poprawiania. Jestem świadom/świadoma, iż moja zgoda może być odwołana w każdym czasie, co skutkować będzie usunięciem mojego adresu e-mail z listy dystrybucyjnej usługi „Newsletter”.